Urbans Skafferi - Berätta mer!

  År 2002 gick starten för "Urbans Skafferi", ett hobbyprojekt som jag driver vid sidan om en anställning. I Skafferiet erbjuds marmelad, sylt, pesto, knäckebröd m.m. All produktion sker i liten skala, utan tillsatser och med ett sortiment som växlar och följer årstiderna. Läs mer här.

 

Vad är idén till Urbans Skafferi?

  I vårat moderna samhälle, tar man sig sällan tid till att koka in, safta eller sylta. Gamla recept och husmorsknep glöms bort om nästa generation inte tar över. Min ambition är att ta vara på årets skörd och göra något gott av det. Samtidigt vill jag att människor skall ta sig tid för maten, se att matlagning är ett hantverk, samt föra de kunskaper vidare om hur viktigt det är med god, hälsosam och varierande kost.

 

Vad finns i mitt sortiment?

  Kärnan i verksamheten består av lokalt odlade råvaror, med lokalt avses Mälardalen. Det nordiska klimatet gör dock inte alla former av odling möjlig, då kommer viss import att bli aktuell. Konserveringsmedel eller tillsatser kommer att undvikas. Under beredningen används istället  t.ex. citron för att förbättra smak, eller pepparrot för förhindra mögel.

 

Var kan man handla?

  Försäljning sker genom webbutiken, fasta återförsäljare (du hittar dem under länken "Köp här"), eller vid de tillfällen när du kan träffa mig och handla vid mässor och marknader.

Gå in på hemsidan med jämna mellanrum för mer information. 

 

Är det tillsatser i produkterna?

  Med undantag för de få produkter som innehåller syltsocker, så använder jag inga tillsatser eller konserveringsämnen. Det som konserverar är varans eget naturliga innehåll av t.ex. sockerhalt eller citrushalt. Naturligtvis innebär det att mina produkter har en begränsad hållbarhet. En öppnad burk skall förvaras i kyl. Även en oöppnad burk får längre hållbarhet vid sval och mörk förvaring.

 

Hur är hållbarheten?

  Allt som förädlats är konserverat enligt en gammal beprövad metod som heter "Hermetisk inkokning". Enkelt förklarat kan man säga att produkterna hettas upp under en bestämd tid för att mikroorganismer ska försvinna. Sedan kyls burkarna snabbt och det bildas vakuum strax under locket. Hållbarheten blir riktigt lång under rätt förvaring, d.v.s. mörkt och svalt. När man väl öppnat burken ska den förvaras i kyl, och bör konsumeras inom den närmaste månaden. Men i gynnsamt läge kan även en öppnad burk hålla betydligt längre.

"Bäst-före-datum" i botten på burkarna, avser oöppnad burk.

 

Vad är "syltsocker" ?

  Syltsocker är ett socker för sylt, marmelad, saft etc. Det är en färdig blandning som innehåller: socker, äppelpektin, (2%) som utvinns ur äpple och ger en bra konsistens. Citronsyra, som ger pektinet en bra miljö för att fungera och framhäver bärsmaken. Natriumbensoat, som finns naturligt i lingon och hjälper till att förlänga hållbarheten.

 

 

Urbans

Skafferi