Produkterna Urbans Skafferi ...Urban
       

  2002 startade hobbyprojektet "Urbans Skafferi". Grundtanken handlade då om att ta hand om det överskott av råvaror som fanns i min närhet i form av bekantas trädgårdar, där skörden var större än husbehovet.

Resultatet blev till en början sylt och marmelad. Jag tog med mina varor och åkte ut på marknader där produkterna blev väl mottagna och uppskattade.

  Idag är verksamheten betydligt större än på hobbynivå, men jag jobbar fortfarande med det småskaliga tänket så långt det är möjligt.

Vad jag menar är att jag fortfarande "dammsuger" mitt kontaktnät på de råvaror jag är intresserad av, men naturligtvis behöver jag även köpa in en del genom grossist numera.

 Även om jag huvudsakligen jobbar med svenska råvaror som jordgubbar, rabarber, vinbär, äpplen m.m. så är den svenska skördeperioden ganska kort. Det har blivit naturligt att under åren utöka antalet varor i sortimentet med t.ex. inkokta aprikoser, fikonmarmelad, tomatpesto m.m. där råvaran är importerad, eftersom odling inte förekommer i Sverige eller odlas i så liten skala att det inte blir ekonomiskt möjligt att använda i mina produkter.

 Nya produkter och ett utökat sortiment, oavsett om råvarorna kommer från Sverige eller är importerade, så ligger den röda tråden fortfarande kvar:

"att småskaligt och hantverksmässigt ha en egen produktion av delikatesser, i första hand med lokalt odlade råvaror men även med det bästa av importerade, alltid utan tillsatt konserveringsmedel och med hantverket och det personliga kunnandet närvarande i hela produktionen."

       
       

 

Är produkterna Ekologiska?

  Ja och nej.

För att få sälja mina varor som ekologiska, måste jag kunna visa upp dokumentation på att mina inköp är gjorda hos en ekologisk odlare. Odlaren i sin tur måste genomgå godkända kontroller  och bli certifierad. Jag använder mig av olika leverantörer och ibland har jag själv skördat råvarorna. Detta innebär att råvarorna ibland är ekologiska men ibland inte. Jag har därför valt att inte marknadsföra mitt sortiment som ekologiskt, men i verkligheten är det oftast så ändå. Låter det förvirrande?

Jag gör mitt bästa för att använda ekologiska råvaror men det är ingen absolut linje jag har.

Jag tycker även att följande är värt en tanke:

För att få tag på vissa "ekologiska" råvaror måste man ibland vända sig till producenter på andra sidan jordklotet. Om man därefter tar in hantering och transport i beräkningen - Hur ekologiskt blir det då?

 

Är det tillsatser i produkterna?

  Mina produkter innehåller inga industriella konserveringsmedel som jag har tillsatt.

Jag jobbar med naturliga processer och råvarornas egna egenskaper. Naturligtvis innebär det att mina produkter har en begränsad hållbarhet. En öppnad burk skall förvaras i kyl. Även en oöppnad burk får längre hållbarhet vid sval och mörk förvaring.

 

Hur är hållbarheten?

  Allt som förädlats är konserverat enligt en gammal beprövad metod som heter "Hermetisk inkokning". Enkelt förklarat kan man säga att produkterna hettas upp under en bestämd tid för att mikroorganismer ska försvinna. Sedan kyls burkarna snabbt och det bildas undertryck vid locket. Hållbarheten blir riktigt lång under rätt förvaring, d.v.s. mörkt och svalt. När man väl öppnat burken ska den förvaras i kyl och hållbarheten är generellt kort, oftast bör produkten konsumeras inom den närmaste månaden. Men i gynnsamt läge kan även en öppnad burk hålla betydligt längre.

"Bäst-före-datum" i botten på burkarna, avser oöppnad burk.

 

Har du frågor?

  Mejla mig!! :-)

       

 

       
     
 
Urbans Skafferi
 
 

Delikatessbutik på webben

 
 

Ser sidan konstig ut? Klicka här så kommer du tillbaka till webbplatsens startsida.